keskiviikko 6. kesäkuuta 2012

Rakkaudesta, unelmista ja kaloista

Pyörränpä puheeni ja jätän viimeksi lupaamani aiheet myöhempään, koska tämä polttelee nyt mukavasti mielen takaosissa niin kovasti.

Elokuvaorientoituneempi lukija kenties hoksasi otsikosta, että kyseessähän on erään uuden elokuvan suomennettu nimi. Tai mahdollisesti ei, koska muoto on tyypillinen blogiotsikoilleni muutenkin. Kyseessä oleva elokuva on alkuperäisnimeltään Salmon Fishing in Yemen. En yhdistänyt näitä kahta toisiinsa, ennen kuin ystäväni mainitsi kyseessä olevan uusi elokuva, jota hän on menossa katsomaan. Oli kuulemma lämminhenkinen ja nokkela draama. Tässä kohtaa minunkin lamppuni alkoivat syttyä, ja google-fulla todistin kyseessä olevan sama elokuva.

Tämähän on esimerkkinä lievä, mutta kuitenkin lajityypille, no, tyypillinen. Erityisesti 90-luvulla elokuvien nimien suomentamisessa tuntui olevan muotia pilata mahdollisimman paljon elokuvan juonesta käännetyllä nimellä. Henkilökohtainen suosikkini on ehdottomasti Shawshank Redemption, elokuva, jonka käännetty nimi todella paljastaa yhden koko elokuvan tärkeimmistä juonenkäänteistä. Suomennetulta nimeltäänhän tämä kulttuuriteko on Rita Hayworth - Avain pakoon. Toinen hieno käännöskukkanen on esimerkiksi Rules of Attraction: suomeksi Fuck the Rules.

Televisiosarjojen puolella näitä älynväläyksiä on tarjolla myös jonkin verran, mutta en keksinyt yhtään esimerkkiä tähän hätään. Jostain syystä me, ainakin jollain tasolla älykäs kansa, näytämme pyrkivän mahdollisimman älyttömiin ratkaisuihin, kun kyse on filmatusta materiaalista. Myös melkoisia käännöskukkasia tekstityksen puolelta löytyy: "Minulla on terminen laukaisin" (I have a thermal detonator, Star Wars) ja "Minulla on laukussa muskottia" (I have mace in my bag, en muista lähdettä) näin esimerkkeinä.

Noin rakkaudesta, unelmista ja kaloista muuten: rakkaus on mukavaa, unelmat toisinaan hyödyllisiä ja vietin tänään noin tunnin katsellen rannassa, kun pikkukalat pakenivat jotain suurempaa petoa. Melkoinen kuhina siinä rantavedessä kävi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti